je en jij of u en uw in podcasts

Spreek ik mijn luisteraars nu best aan met je en jij of u en uw?

Goede vraag!

Je of u in podcasts?

 

Podcasts zijn een fantastisch medium om je verhaal op een authentieke manier te vertellen. Je toont diepgang, inspireert luisteraars en maakt verbinding met je doelgroep. Ze blijven ook lange tijd relevant en kunnen blijvend worden ingezet. Het juiste taalgebruik in je podcast is daarom belangrijk. 

Om ons doel te bereiken en de doelgroep aan te spreken is het belangrijk om ons taalgebruik daarop af te stemmen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om consistent te zijn in je taalgebruik. Kies je ervoor om ‘je’ te gebruiken, dan doe je dat dus altijd.

Podcasts zorgen voor een directe, persoonlijke en intieme luisterervaring, waardoor de boodschap vaak beter blijft hangen dan bij tekst. Je maakt een connectie en voegt een emotionele laag toe.

Je kan ze ook beluisteren tijdens dagelijkse activiteiten zoals autorijden of sporten, waardoor je mensen bereikt op momenten dat ze anders niet te bereiken zijn. Op persoonlijke momenten en in een privé setting.

Als we te formeel spreken ondermijnen we de kracht van het medium. Daarnaast komt het ook houterig over als je spreekt zoals je schrijft.

Ken je doelpubliek!

Een succesvolle podcast sluit aan bij wie jij bent als merk, bedrijf of organisatie, wat jullie doen en wie jullie willen bereiken. Een duidelijk beeld van de ideale luisteraar en een goed gedefinieerd doel zal het succes van de podcast vergroten omdat we de juiste boodschap op de gepaste manier naar het gewenste publiek brengen.

Meer betrokkenheid

 

Onderzoek van Spotify research onderzocht de invloed van taalgebruik op de betrokkenheid bij podcasts. Hieruit bleek dat podcasts met een persoonlijke en minder formele stijl, zoals je/jij gebruiken in plaats van u/uw, een hogere luisteraarsbetrokkenheid scoren dan meer formele podcasts. De directe aanspreekvorm (jij/je) wekt het gevoel op van een één-op-één gesprek waardoor luisteraars zich sterker verbonden voelen met de inhoud.

Minder formeel is een lagere drempel

 

Hetzelfde onderzoek toont aan dat minder formeel taalgebruik de drempel verlaagt voor luisteraars om te luisteren en te blijven luisteren. En dit is belangrijk. Want zoals je hierboven kan lezen consumeren veel luisteraars podcasts in hun vrije tijd en in een ontspannen setting. Een formele toon zal de podcast transformeren in een lezing en de podcast zal ouderwets aanvoelen.

Conclusie

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een minder formele taal en je/jij te gebruiken in plaats van u/uw zijn:

• Je en jij vergroten de nabijheid en het vertrouwen van de luisteraar.
• Versterkt het menselijke imago.
• Het verkleint de afstand met de doelgroep
• Onderzoek van Spotify toont aan dat informele podcasts een hoger engagement hebben dan formele.

 

Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Bel me, schrijf me,… 

xxx,

Pieter-Jan