Producer Esther

A day in the life of a producer bij De Praeters

Als ik tegen mensen zeg dat ik podcastproducer ben, vraagt de ene helft: “En wat doe je daarnaast dan nog? Want dat is toch geen fulltime job, of wel?” De andere helft (lees: ik woon in een appartementsgebouw van 21 verdiepingen waarvan 50 procent van de bewoners 70 plus is) moet ik uitleggen wat een podcast nu precies is.

Ja, dat is een fulltime job. En neen, ik ga niet uitleggen wat een podcast is. Want als je hier bent terechtgekomen, dan ga ik ervan uit dat je dat al weet. Maar heb je geen idee wat een podcastproducer juist is of doet? Lees dan zeker verder! Welkom bij: “een opnamedag in het leven van… mezelf” 🎶

D-day! Op een opnamedag ben ik niet alleen aan het opnemen. Ik zit zit vaak ook een tijdje in de auto. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zet ik eigenlijk nooit een podcast op tijdens het rijden*. Dat leidt mij te veel af van wat er op de baan gebeurt. Safety first, dus doe voor mij maar gewoon de radio of een Spotify-playlist!

Bij aankomst is het altijd even zoeken: waar kan in parkeren? Waar moet ik zijn? En hoe krijg ik mijn materiaal tot daar? Gelukkig heb ik een karretje, want statieven en micro’s zijn zwaarder dan je denkt. En met mijn onderontwikkelde armspieren is dat anders geen sinecure.

Nadat we eerst alle communicatie via mail of videocall hebben gedaan, is het leuk om de klant (jij dus) eindelijk eens in het echt te zien. Tijdens het opstellen van mijn materiaal maak ik dan ook graag tijd voor een babbeltje of voor extra vragen. Et voilà, een halfuurtje later staan alle micro’s recht, zijn de kabels uitgerold en aangesloten, en draaien mijn laptop en interface op volle toeren, klaar om op te nemen.

Vanaf nu kunnen de host en gasten één voor één binnensijpelen, rustig wat koffie of thee drinken en een praatje maken met elkaar. Wanneer iedereen er klaar voor is, begin ik met de briefing: wat gaat er gebeuren? Hoe spreek je juist in de micro? Wat is het concept ook weer? Eventueel stel ik zenuwachtige gasten nog wat op hun gemak. Empathisch vermogen is dan ook een belangrijke eigenschap van een podcastproducer.

Voor we officieel van start gaan check ik het geluid nog even. Mijn favoriete vraag voor een testje is: “Wat voor weer is het vandaag?” Iedereen heeft wel iets te vertellen over het weer, dus ideaal! Zo kan ik nagaan of alles goed klinkt. Indien nodig verander ik nog een microfoon van plaats, vraag ik om sieraden uit te doen of om de airco af te zetten.

Als alles op audiotechnisch vlak goed zit, kunnen we beginnen aan het gesprek. Ook hier luister ik aandachtig mee. Niet alleen om te horen of de opname goed klinkt, maar ook is het belangrijk dat de inhoud en de flow van het gesprek kloppen. Kan ik goed volgen? Mis ik nog informatie? Of is er op een bepaald moment misschien zelfs wat te veel gezegd? Dat alles schrijf ik op, zodat we na het gesprek eventueel nog extra zaken kunnen opnemen. Andere zaken kan ik dan weer oplossen in de montage, de dagen erna.

Maar meestal verloopt alles zoals gepland en kan ik vooral genieten tijdens de opname. Dat is het voordeel van een goede voorbereiding. De maanden voor de opname zorgde ik er namelijk al voor dat het script voor de host tot in de puntjes werd afgewerkt. Daarnaast maakte ik een briefing voor de gasten en een callsheet met alle praktische informatie. Zo weet iedereen wat er van hen verwacht wordt en is de opname eigenlijk gewoon één groot feest!

Wanneer de gasten zijn vertrokken, neem ik samen met de host nog de intro’s en outro’s op. En daarna kan ik weer beginnen inpakken. Om de een of andere gekke reden duurt dit bij mij altijd langer dan de installatie. Laat ons zeggen dat kabels op de juiste manier én ook nog eens snel oprollen een kunst is.

En hop, ik zwier (lees: leg voorzichtig) het materiaal in de camionette, zet een zonnebril op mijn neus (ja, ook op een grijze dag) en zing luidkeels mee met de radio (lees: schreeuw wat klinkers uit op maat van de muziek, want ik ken geen lyrics).

*P.S.: uiteraard luister ik wel naar podcasts, maar dan vooral in bed of in de zetel. Mensen die kunnen multitasken: wie zijn jullie? En wat is jullie geheim?

 

Xoxo, 

Esther