microfoontechniek

Ontdek de wondere wereld van de microfoontechniek en laat jouw stem perfect klinken. Hieronder enkele tips en audio-voorbeelden. 

“onetoe onetoe”

Als ik een ranglijst zou maken van meest gehoorde uitspraken op een optreden of festival staat deze met een stip bovenaan. (Net daaronder komt dan waarschijnlijk iets in de aard van “pinke” of h******rrreeeeeeuuuhhh?).

De geluidstechnieker die deze legendarische woorden uitspreekt tijdens de soundcheck voor een optreden doet dit natuurlijk niet zomaar. Want als een microfoon niet werkt dan heeft het weinig zin om dat optreden bij te wonen.

Ook in de podcast wereld zijn microfoons essentieel. Maar een goede microfoontechniek is nog belangrijker! Je kan namelijk wel een top microfoon gekocht hebben, je weet wel zo een blits model met alle toeters en bellen op, maar als je er niet juist in spreekt dan kan het nog klinken alsof je in de hal van de buren aan het opnemen bent.

 

Microfoons hebben ook een karakter

“Microphones are just like people, if you shout at them, they get scared”. Deze uitspraak van Paul Mccartney kunnen we nog uitbreiden. “Microphones are like people, they all have a unique character”

Het karakter van een microfoon kan verschillende zaken betekenen. Je zou kunnen zeggen: deze microfoon heeft een warm karakter, wat dan betrekking heeft op het warme geluid waarmee het opneemt. Maar daarnaast beschikt een microfoon ook over een richtingskarakteristiek.

De meest voorkomende richtingskarakteristieken zijn: cardioïde, omni en figure-8. Ik ga je de technische deep-dive besparen, maar voor de nerds onder ons vind je hier meer info: https://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Polar_patterns

De meeste podcast microfoons hebben een cardioïde richtingskarakteristiek waardoor geluiden die niet gericht zijn op de microfoon minder of niet worden opgenomen. Onderstaande tips zijn dan ook voornamelijk op dit type microfoon van toepassing.

Tip 1: zorg dat je steeds recht in de microfoon spreekt

De cardioïde richtingskarakteristiek van een podcast microfoon impliceert dat je er best recht inspreekt. Om dit aan te tonen hebben wij vanuit verschillende posities een stem opgenomen met een van de meest gebruikte podcastmicrofoons de Shure SM7B.

Zoals je hoort is de meest kwalitatieve en consistente opname die waar Koen recht in de microfoon spreekt.

Tip 2: Die microfoon beweegt

Ik hoor het jullie al zeggen: “Allemaal goed en wel dat ik recht in die microfoon moet spreken, maar ik ben Justin Timberlake niet. Mijn microfoon is niet voor mijn mond gebonden maar staat op een statief”.

Aha, dat is goed nieuws! Tijdens de opnames van een podcast bevestig je de microfoon best altijd op een statief. Maar zorg ervoor dat je de microfoon mee kan bewegen als je je hoofd draait. Zo vermijd je dat je acrobatische toeren moet uithalen om recht in de microfoon te spreken en krijg je een consistent geluid.

Tip 3: Please mind the gap

Hoeveel afstand houd je best van je microfoon?
Het antwoord hierop is: net genoeg.

Te dicht bij microfoon spreken
Spreek je te dicht in een microfoon dan kan het proximity-effect te hard hoorbaar zijn. Het proximity-effect is een heel dankbaar fenomeen waardoor je stem warmer en dieper klinkt, maar teveel van het goede maakt dat je stem heel dof klinkt. (Voor de nerds/geïnteresseerden hier meer info over het proximity effect).

Te ver van microfoon spreken
Spreek je te ver van je microfoon dan neem je de ruimte teveel op en krijg je niet de luisterervaring die je wilde bereiken. Je klinkt dan letterlijk heel ver waardoor je als luisteraar een afstandelijk gevoel krijgt.

Als duimregel houd je dus best 15-20 cm afstand van je microfoon. Geen meetlat bij de hand? Bel me dan gewoon! Het internationale handgebaar van “bel me”, die denkbeeldige telefoon die je met je duim en wijsvinger maakt, is ongeveer de juiste afstand. Zet je duim op je kin en raak met je pink de microfoon om een goede beginpositie te bekomen.

Tot slot

Met deze drie tips hoop ik jullie al wat op weg te zetten. Natuurlijk zijn er nog andere belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het opnemen van een podcast. Zaken waar we in de toekomst zeker op gaan terugkomen. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Bel me, schrijf me,…

xxx
Pieter-Jan