Laatst zaten we bij ons thuis met een lek. 

Maar na een telefoontje met de loodgieter en een uurtje werk was het opgelost. 

Ik sta altijd verwonderd van de kennis en kunde van een technieker. Zij kijken naar een probleem en lossen het op alsof het de meest voor de hand liggende zaak ter wereld is.

Ik, met mijn twee linkerhanden, denk daar toch anders over.

Er komt meer bij kijken dan je denkt

Er komt meer bij kijken dan je denkt! 

Tijdens de smalltalk die ik met techniekers heb komt vaak hetzelfde terug. Zij vragen mij dan wat mijn job is, ik zeg podcasts maken, en zij antwoorden met: amai, dat lijkt me toch ook niet simpel.

En dan is het mijn beurt om te zeggen: Er komt meer kijken bij een podcast dan je denkt! 🎶

Er komt meer kijken bij een podcast dan je denkt? P-J ge ziet ze vliegen!

Het is toch maar gewoon een micro zetten, opnemen en babbelen?

Wel lieve lezer, daar moet ik je even stoppen. 

Geen gemakkelijk medium

Want op de oppervlakte lijken podcasts een makkelijk medium. Maar voor je het weet ben je dagen kwijt met editten, omdat je voorbereiding niet goed zat en je niet hebt nagedacht over wie je nu eigenlijk wil bereiken en wat wil zeggen.

En eens je podcast online staat hoop je dan dat ie ‘ontdekt’ wordt. 

Ik ga je moeten teleurstellen lezer. Zo gemakkelijk is het niet.

Een podcast is een verhaal dat je moet weven. Je wil luisteraars inspireren, kennis bijbrengen en entertainen. Je moet ze overtuigen om naar jouw podcast te luisteren en door gewoon te praten sla je de bal misschien mis.

Je kan een volledig foute boodschap brengen waar je doelpubliek geen oren naar heeft. Je kan een onrealistisch beeld scheppen van je bedrijf, wat potentiële klanten en medewerkers kan doen afknappen. Of je audiokwaliteit kan ondermaats zijn wat een negatieve uitstraling kan hebben op de professionaliteit van je bedrijf.

Juiste technieken

Dus net zoals een goede technieker het juiste materiaal nodig heeft en over heel wat ervaring en kennis moet beschikken, heb je als podcastmaker de juiste tools nodig. Je moet over bakken technische kennis beschikken, je moet het verhaal vinden en op de juiste manier brengen én je moet een mensen mens zijn die sprekers zo op hun gemak kan stellen dat ze volledig zichzelf kunnen zijn.

 

Allemaal skills die wij bij De Praeters bezitten.

Dus wil je een podcast maken? Een telefoontje en we helpen je graag verder!

 

XOXO

Pieter-Jan