Amelie Van Sichem

Mijn werkervaring als producer bij De Praeters

Hi!
Fijn dat je solliciteert voor de functie van producer bij De Praeters.


Als ervaringsdeskundige 😉 vertel ik je graag hoe de dagen als producer eruit (kunnen) zien. Op die manier krijg je een realistische kijk op de job en kan je beter inschatten of dit misschien wel jouw droomjob is!

De opleiding

De eerste drie maanden wordt je klaargestoomd als producer. Je krijgt een uitvoerige opleiding op basis van je eigen ervaring en kennis. Pieter-Jan begeleidt je bij elke stap, gaande van de opnames bij klanten tot de montages van de afleveringen. Podcast produceren kent geen geheimen meer voor je!

De pre-productie

Als producer zorg je ervoor dat de producties vlotjes verlopen. Je leest je in in de scripts die Pieter-Jan maakt en stelt een callsheet op aan de hand van de gemaakt afspraken met de klant die Koen aan je doorgeeft. 

De opnames

In aanloop naar de opnamedag check je of alles in orde is en of er eventueel nog iets ontbreekt. Op een opnamedag vertrek je ‘s ochtends richting je locatie. Tip: zet een toffe podcast op, dan ben je de files zo vergeten!

Bij aankomst installeer je al het materiaal en doe je een praatje met de klant. Je stelt de gasten op hun gemak en geeft een korte briefing over de opnames. ‘De microfoon bijt niet’, is altijd een goede ijsbreker. 🙂

Je werkt met mensen die (vaak) nog geen ervaring hebben met podcasting. No worries! Jouw empathisch vermogen zorgt ervoor dat je mensen op hun gemak stelt.

Tijdens de opnames hou je alle technische zaken in de gaten. Komt iedereen luid genoeg binnen, staan de microfoons goed, is er te veel achtergrondgeluid,… Indien nodig grijp je even in en pas je een aantal zaken aan.

Ook inhoudelijk volg je op. Wordt er niet te veel afgeweken van het topic, stelt de host de juiste vragen,
Na de opnamedag rijd je weer naar huis en is het tijd voor rust! Even relaxen. 🙂

De post-productie

De volgende dag start je met de montage. Je knipt en plakt tot alles één mooi geheel is. Heb je een vraag? Dan bel je naar Pieter-Jan, hij staat te popelen om je te helpen bij alle audio-vraagstukken.

Montage klaar? Top! Pieter-Jan mixt alles zodat alle stemmen fantastisch klinken. Je koppelt de afgewerkte afleveringen terug naar de klant en vraagt om feedback. Koen zorgt voor de publicatie en vertelt je waar je bij kunt ondersteunen. Denk maar aan een videosnippet maken, copywriting, afleveringen op het publicatieplatform zetten, …

Goed om te weten

  • Je werkt veel van thuis. Dankzij een dagelijks telefoontje blijf je wel in contact met je collega’s maar een goede bureaustoel is dus wel mooi meegenomen. 🙂
  • Tijdens een opnamedag ben je veel op de baan.
  • Vragen staat vrij! Koen en Pieter-Jan staan open voor AL je vragen.
  • Bij De Praeters staat een persoonlijke aanpak voorop. Iedere week is er een projectmeeting waarin jullie alle projecten bespreken.
  • Is je kat ziek of heb je ruzie met de buurman? Pieter-Jan en Koen luisteren graag naar wat je bezighoudt. Werk en privé mogen, maar hoeven dus niet volledig gescheiden te zijn.
  • Op tijd en stond een goede teambuilding! Prepare yourself voor een dagje Phantasialand of een weekend wildkamperen.

Waarom ik ben weggegaan

Alles hierboven klinkt uiteraard als de job van je dromen, toch koos ik ervoor om na zes maanden een andere weg in te slaan. Die keuze maakte ik vooral omdat ik voel dat mijn kerntalenten in een andere job nog meer tot hun recht zullen komen. Ik neem rustig de tijd om uit te zoeken welke weg ik zal inslagen. Hoe dan ook staat die keuze volledig los van de fijne job die producer is. 🙂