Is er iets leuker dan een podcast opnemen?

Voor ons is er weinig plezanter dan dat, want iedere opname is een avontuur en geeft massa’s energie. Je ontmoet interessante mensen, leert altijd iets bij en helpt mensen hun verhaal te vertellen.

Voor sommigen is een podcast opnemen een spannende onderneming, zeker als het de eerste keer is dat je dit doet. We zeggen dan steeds: “zenuwen zijn nergens voor nodig, je moet gewoon jezelf zijn”. En dat is dan ook meteen onze tweede podcast tip.

And the Oscar goes to…

Vaak denken mensen dat ze een rol moeten spelen op een podcast. Sommigen willen een “rrrrrradiopresentatorrrrrr” zijn, anderen proberen Alex Agnew te imiteren. Jammer genoeg leidt dit vaak tot geforceerde gesprekken en een ongeloofwaardige podcast.

Een succesvolle podcast is een authentieke podcast. Jezelf zijn is het allerbelangrijkste! En niemand kan beter jij zijn dan jijzelf.

Hieronder delen we enkele tips die helpen om tot een authentieke podcast te komen.

Tip 1: Podje voor de sfeer

Heb je jezelf ooit al eens afgevraagd waarom de beste gesprekken aan de toog gevoerd worden? 

Wel, aan de toog is het meestal het plezantste. Iedereen is er gelijk en voelt zich op zijn of haar gemak. En dat merk je aan de gesprekken.

Ook voor een podcast is dit relevant, want de sfeer waarin je opnames plaatsvinden bepaalt mee het succes van je podcast. 

Peter Evrard zingt dat je nergens beter dan thuis bent. Door jezelf te zijn en een aangename sfeer te creëren zorg je ervoor dat je sprekers zich thuis voelen waardoor ze sneller zichzelf zijn. Dit leidt dan weer tot een vlotter gesprek, een meer betekenisvolle connectie met je gasten en uiteindelijk een beter resultaat.

Een gezellige sfeer leidt tot een gezellige podcast en het is belangrijk dat iedereen zich comfortabel en veilig voelt. Als wij gaan opnemen dan besteden we hier veel aandacht aan.

Voor we op record drukken drinken we even een koffietje en nemen wij de tijd om onze gasten te leren kennen zodat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt. We nemen dit ook zeer serieus, we heten niet voor niets “De Praeters” 🙂

Tip 2: Rrrrrrrradiostem

We zijn niet allemaal gezegend met een stem zoals Beyoncé. Velen veronderstellen dan ook dat hun stem niet goed genoeg is en vinden het verschrikkelijk om opnames van zichzelf te beluisteren. 

Opnames klinken anders omdat je het geluid van je stem op een andere manier hoort. Als je spreekt dan hoor je jezelf deels door de trillingen van je schedel en deels door geluidsgolven die door de lucht je oren bereiken.

De interne trillingen zorgen ervoor dat je stem dieper klinkt. Als je opnames hoort dan mis je die interne stem waardoor je stem dunner en hoger klinkt. Dit komt niet overeen met hoe je denkt te klinken waardoor je onzeker wordt over je stem. In een studie uit 2005 toonden onderzoekers aan dat mensen hun opgenomen stem negatiever ervaren dan anderen. 

Ben je nog niet zeker en wil je toch goed voorbereid zijn? Lees hier onze podcast tip over microfoontechnieken.

Tip 3: Taalgebruik en accent

Niemand die ik ontmoet staat versteld als ik zeg dat ik afkomstig ben van Limburg. Zelfs als ik een andere taal spreek dan zing ik ze (mijn excuses als jullie nu de rest van deze tekst met een Limburgs accent lezen). Ik vind dit niet erg. Ik kan en wil mijn accent niet verbergen en de reden hiervoor is simpel. Ik val snel door de mand als ik het probeer te verbergen 🙂

Het is uiteraard belangrijk dat je verstaanbaar spreekt (excuses aan alle West-Vlamingen) maar het is niet nodig om je afkomst te verbergen. Als je geen geoefend spreker bent dan herval je vaak waardoor je net de nadruk legt op je accent en je minder authentiek overkomt. Je probeert namelijk iets te verbergen.

Ook je taalgebruik hoeft niet perfect te zijn. Je wil uiteraard als een expert en professioneel overkomen, maar ook hier is het beter om je eigenheid te omarmen. Spreek met je eigen stem, gebruik je eigen woorden en onthoud dat je geen nieuwslezer bent

Tot slot

Met deze drie tips hoop ik jullie al wat op weg te zetten. Het belangrijkste is dat je jezelf bent. Je zal merken dat de opnames vlotter verlopen, gasten sneller op hun gemak zijn en de kwaliteit van je podcast erop vooruit gaat.

Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Bel me, schrijf me…

xxx
Pieter-Jan