Podcasts zijn een geweldig medium om je boodschap te verspreiden. Het is ook een intiem medium waar je een connectie legt met je luisteraar en er is niets beter dan die verbondenheid te voelen als je een podcast beluistert. 

Maar soms hoor ik iets in een podcast dat ik niet meer kan “onthoren” en dan haak ik af.  Uiteraard is dat deels beroepsmisvorming en zal ik, net zoals een chef-kok die zelf op restaurant gaat en zijn “videe” ontleedt, ook anders naar podcasts luisteren.
Wat ik hier aanhaal zijn dan ook zaken die ik persoonlijk vervelend vind, dus vul dus gerust verder aan 😉 

Genoeg inleiding!

Dingen die je beter niet doet in een podcast.

1. Over het weer praten

Smalltalk: Het voorgerecht voor de podcast echt begint (valt het jullie op dat ik dit met een hongerig gevoel schrijf?). Smalltalk is zeker niet vervelend, het zet de toon en je valt niet meteen met de deur in huis. 

Veel mensen hervallen vaak tot spreken over het weer en tenzij je podcast het weerbericht is heeft niemand daar wat aan. Je podcast komt namelijk vaak later uit dan de dag dat je hebt opgenomen. Vraag je dus af of het voor je luisteraars relevant is dat ze weten dat het mooi weer was in Blankenberge.

Let op! Een beetje smalltalk alvorens je opnames van start gaan kan wel handig zijn. Zo zorg je ervoor dat je gasten helemaal op hun gemak zijn en loopt het gesprek vlot.

2. Storende achtergrondgeluiden

Onlangs ging ik met mijn grootvader naar de cinema (voor de geïnteresseerden, we zijn de nieuwe top gun gaan kijken) en achter ons zaten mensen die live verslaggeving over de film gaven. De eerste minuten tolereer je dat gedrag, maar na tien minuten heb ik toch oogrollend achterom gekeken en gezegd: “jongens, als ik de director’s commentary wil dan koop ik wel de DVD”.

Een lang verhaal kort. Achtergrondgeluiden kunnen enorm vervelend zijn en omdat je enkel geluid hebt, vallen ze bij podcasts nog meer op. Zet je GSM dus op vliegtuigmodus en als je online opneemt vermijd dan typ- en klikgeluiden.

De ideale opnamelocatie voor een podcast is een ruimte met zo weinig mogelijk achtergrondgeluiden. Jammer genoeg beschikken de meesten onder ons niet over Abbey Road in hun achtertuin, dus als er soms een ambulance voorbij rijdt is dat geen ramp. Podcasts zijn een authentiek medium en een achtergrondgeluid kan zorgen voor een intensere luisterervaring. Soms is het net wél aan te raden om door middel van soundscapes die achtergrondgeluiden te benadrukken maar ze moeten passen.

Edit je podcast. Op die manier haal je alle ongewenste geluiden eruit en zorg je ervoor dat je luisteraars niet afhaken. Zij hebben namelijk geen interesse in de technische problemen die je ondervindt of het weerpraatje voorafgaand de podcast.

3. Te ver van het onderwerp afwijken

Het onderwerp van je podcast is één van de succesfactoren. Je aan het onderwerp houden is dat zeker ook!

Een belangrijke skill als podcaster is dat je het gesprek ergens heen leidt. Wijk dus niet te ver af want dit zal je luisteraars irriteren. 

Uiteraard is er ruimte om een keertje af te wijken en om je persoonlijkheid te tonen. Maar als je een podcast maakt over pottenbakken dan hoef je geen uur te besteden aan een uitgebreid relaas over je laatste aankopen in de spar of de ontworming van je kat. 

Vooraleer je aan de opnames begint schrijf je dus best een script met bulletpoints zodat je weet waar je het gesprek naartoe moet sturen. Dit hoeft geen uitgeschreven tekst te zijn, het is geen spreekbeurt. Laat dus voldoende ruimte voor authenticiteit.

Tot slot

De meeste podcasts zijn van een zeer hoog niveau en deze drie “dont’s” zijn dan ook persoonlijke “pet peeves”. Toch zijn het nuttige tips die als doel hebben het niveau van je podcast omhoog te trekken. 

Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Bel me, schrijf me…

xxx

Pieter-Jan